Kleinschalig wonen met dementie

Wat is kleinschalig wonen? Waarom kiezen mensen voor deze woonvorm? En wat kost het wonen bij een organisatie die kleinschalig wonen aanbiedt? Kleinschalig wonen wordt ervaren als een prettige en veilige manier van wonen voor mensen met (beginnende) cognitieve problemen. Domus Magnus is sinds 2004 als woonzorgorganisatie een aanbieder van kleinschalig wonen in Nederland en legt in dit artikel meer uit over het concept, de kosten en uw eigen bijdrage.

Domus Magnus: kleinschalig wonen met dementie

Domus Magnus was in 2004 de eerste speler in Nederland op het gebied van particuliere ouderenzorg. Inmiddels beschikt Domus Magnus over 17 locaties, verspreid over Nederland. De locaties van Domus Magnus staan op unieke plekken. Van stadsvilla’s in steden als Amsterdam, Haarlem en Rotterdam tot monumentale panden in Brummen, Hilversum en Baarn. Sommige van deze locaties zijn zeer kleinschalig; zij bieden ruimte aan niet meer dan 28 bewoners. Dit geldt voor de volgende locaties:

Andere locaties van Domus Magnus zijn wat grootser van opzet, maar bieden speciaal voor mensen met cognitieve problematiek ruimte om te wonen. Bijvoorbeeld Landgoed Klein Engelenburg in Brummen waar in de Orangerie mensen met cognitieve problemen verblijven. Of De Sterreschans in Nijmegen met De Muze.

Over kleinschalig wonen bij Domus Magnus

Ons doel is zorgen dat ouderen kunnen blijven leven en wonen zoals ze gewend zijn. Een mooie woonomgeving, professionele zorg en veel aandacht voor het welzijn van onze bewoners zijn daarbij belangrijke speerpunten. Wij bieden hiermee een alternatief voor de reguliere verzorgings- en verpleeghuiszorg, dan wel de (intensieve) thuiszorg. Bij Domus Magnus woont u in uw eigen appartement in een sfeervol pand. Met alle benodigde zorg binnen handbereik dat wordt uitgevoerd door eigen personeel. Met aandacht voor de grote én kleine dingen die het leven de moeite waard maken. Veel van onze bewoners kiezen ervoor om naar een plek te verhuizen waar het fijn wonen en leven is. En met de zekerheid van 24-uurs zorg in huis. Ouderen met een zorgindicatie die zorg nodig hebben zijn van harte welkom om bij Domus Magnus te komen wonen.

Wat is kleinschalig wonen?

Kleinschalig wonen is een woonvorm voor mensen met (beginnende) dementie waarbij zoveel mogelijk een thuissituatie wordt nagebootst. Het zit hem ook al in de naam: kleinschaligheid is hier een speerpunt. Een groepje bewoners vormt samen met de medewerkers een soort grote ‘familie’. De bedoeling van kleinschalig wonen is dat bewoners zo lang mogelijk een zo normaal mogelijk leven leiden. Zij wonen daarbij in een eigen appartement en ervaren zo veel privacy. Maar daarnaast zijn er gezamenlijke ruimtes zoals de huiskamer(s), keuken en bibliotheek waar dagelijks activiteiten plaats vinden. Bij kleinschalig wonen is er veel aandacht voor het persoonlijk welzijn van de bewoners, bovendien is zorg geïntegreerd in het dagelijks leven.

Voor wie is kleinschalig wonen geschikt?

Kleinschalig wonen is met name geschikt voor mensen met een vorm van (beginnende) dementie. Bij dementie komt er vaak een moment dat zelfstandig wonen niet meer gaat of onveilig wordt. Dan volgt de zoektocht naar een geschikte, veilige woning waarbij zorg aanwezig is. Een woning die voelt als thuis, met persoonlijke aandacht, de garantie van 24-uurszorg, rust en voorspelbaarheid.

Wat zijn de kenmerken van kleinschalig wonen?

De huiselijke sfeer, de geboden privacy, de professionele zorg en een zorgvuldig samengesteld dagprogramma zijn belangrijke kenmerken van kleinschalig wonen.

Huiselijke sfeer

De huiselijke sfeer wordt gewaarborgd doordat verzorgenden en bewoners elkaar goed kennen. Ook speelt de familie van de bewoners vaak een grote rol; zij zijn altijd welkom, er gelden geen ‘bezoekuren’. Medewerkers schuiven aan tijdens het eten en maken een praatje met de bewoners; het zijn juist die kleine dingen die voor een huiselijke sfeer zorgen. De medewerkers vinden het belangrijk om de bewoners goed te leren kennen, pas dan kunnen zorg en welzijn afgestemd worden op persoonlijke behoeften. Bij de locaties van Domus Magnus is uw huisdier ook vaak van harte welkom of is er een ‘huiskat’ of ander dier om te vertroetelen.

Privacy

Bij een kleinschalige woonvorm zoals Domus Magnus die aanbiedt, woont u in uw eigen appartement dat u naar smaak inricht met uw eigen, vertrouwde meubilair. Er is altijd een privé badkamer voor u aanwezig. Uw privacy wordt gerespecteerd. Daar tegenover staat dat u, wanneer u behoefte heeft aan gezelschap, altijd in de centrale ruimtes van de woonzorglocatie terecht kunt. Voor een praatje, een spelletje of om gezamenlijk de maaltijd te nuttigen.

Professionele zorg

U kunt bij ons een zorgappartement huren indien u een Wlz zorgindicatie heeft. Bij kleinschalig wonen wordt de zorg geïntegreerd in het dagelijks leven. De zorg wordt compleet afgestemd op uw persoonlijke behoeften en groeit met u mee wanneer uw zorgvraag toeneemt of verandert. Een fijn idee is dat alle bewoners een persoonlijk alarmeringssysteem bij zich dragen. Mocht er iets zijn, dan is één druk op de knop voldoende om direct hulp op te roepen.

Dagprogramma & activiteitenprogramma

Een zinvolle dagbesteding is erg belangrijk voor mensen met dementie. Want het draagt rechtstreeks bij aan de kwaliteit van leven. Op de locaties van Domus Magnus wordt met veel zorg een passend dagprogramma opgesteld om het welzijn van de bewoners te bevorderen. De zorg en de activiteiten worden aangepast aan de persoonlijke wensen van de bewoners. De activiteiten vinden zowel in groepsverband als individueel plaats. Denk aan het (voor)lezen van de krant, samen een appeltaart bakken, een wandeling in het park, yoga onder begeleiding, het opluisteren van een klassiek concert, schilderen, bloemschikken of een uitje.

Speciale aandacht voor muziek en bewegen

Wist u dat muziek en beweging een positieve invloed hebben op de hersenactiviteit? Onder meer neuropsycholoog Erik Scherder heeft diverse malen aangetoond dat muziek en bewegen essentieel zijn om de afbraak van de hersenen tegen te gaan. Onderstaande video legt hier meer over uit.

Vanwege het positieve effect dat muziek en beweging bewerkstelligen, besteden de locaties van Domus Magnus veel tijd aan muzikale- en beweegactiviteiten. Zo vindt er wekelijks een (klassiek) concert plaats op alle locaties van Domus Magnus en wordt er op alle locaties ‘gesport’. Van stoelyoga tot gymnastiek. In dit artikel over bewegen voor ouderen gaan we dieper in op dit thema.

Waar vind ik een geschikte locatie om kleinschalig te wonen?

Er bestaan verschillende kleinschalige woonvormen; bent u op zoek naar een geschikte woning voor uw dierbare met dementie? Dan is ZorgkaartNederland.nl een goed uitgangspunt. Op deze website leest u reviews over diverse zorgaanbieders. Bent u nieuwsgierig naar de woonzorglocaties van Domus Magnus? Dan verwijzen wij u graag door naar onze locatiepagina’s.

Wat kost kleinschalig wonen?

De kosten voor kleinschalig wonen zullen afhangen van de locatie waar u voor kiest, de grootte van het appartement en de hoeveelheid zorg die u nodig heeft. Domus Magnus biedt een full service pakket voor wonen, zorg en leven. Hiervoor betaalt u een vaste maandelijkse bijdrage, de woonservicekosten.

Zorgkosten

Indien er ook zorg nodig is maken wij een zorgarrangement op maat, welke we gezamenlijk vastleggen in een persoonlijk zorgleefplan. De benodigde zorg wordt doorgaans volledig gefinancierd vanuit een CIZ indicatie. Wanneer u de zorguren van de indicatie niet toereikend vindt, dan bent u in de gelegenheid om particulier extra zorguren in te kopen. Indien er geen CIZ indicatie wordt afgegeven, dient u de zorgkosten zelf particulier te betalen.

Eigen bijdrage

Bij Domus Magnus betaalt u zelf uw huisvestings- en servicekosten. Dit wordt door de overheid beloond met een lage eigen bijdrage aan het CAK. Deze lage eigen bijdrage is afhankelijk van uw persoonlijke situatie maximaal circa €850,- per maand. Goed om te weten is dat in een door de overheid gefinancierde (reguliere) zorginstelling u juist een hoge eigen bijdrage aan het CAK betaalt. Deze kan oplopen tot €2.400,- per maand. U kunt uw eigen bijdrage aan een (particuliere) instelling als Domus Magnus op de website van het CAK berekenen. Kies voor ‘hulp of zorg thuis’.

Optionele zaken

Ons uitgebreide woonservicepakket stelt u in staat om veilig, vertrouwd en compleet verzorgd te wonen. Wanneer u nog extra wensen heeft, kunnen we deze voor u faciliteren tegen meerkosten. Denkt u hierbij aan de stomerijdienst, boodschappenservice en maaltijden voor uw bezoek(ers).

 

Wat zijn de kenmerken van kleinschalig wonen?

  • Huiselijke sfeer
  • Privacy
  • Professionele (dementie)zorg
  • Zinvolle dagbesteding
  • Speciale aandacht voor muziek en bewegen

Wilt u meer weten over kleinschalig wonen?

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten over kleinschalig wonen op een van de locaties bij Domus Magnus? Vraag dan gerust de brochure aan.

Ja, ik ontvang graag een brochure

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen? Vult u dan hiernaast uw gegevens in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.