Prinsjesdag; Wat betekent dit voor jou?

Prinsjesdag; de troonrede, belastingplannen, de Glazen Koets én hordes mensen voor het Binnenhof in Den Haag. Ieder jaar op de derde dinsdag van september presenteert het kabinet de Miljoenennota. Maar wat betekent dit nu eigenlijk voor jouw portemonnee? Wij zetten dit voor jou op een rijtje.

Zoals traditie, was een groot deel van de begroting een aantal weken geleden al uitgelekt. Uit deze informatie kwam naar voren dat er grote maatregelen genomen zouden worden voor de koopkracht. Wat dit precies inhield was echter niet helemaal duidelijk. Nu heeft het Centraal Planbureau (CPB) berekend dat huishoudens volgend jaar 3,9% meer te besteden krijgen. Dit is mede om de achteruitgang van de koopkracht van het afgelopen jaar goed te maken.

Zorg en Welzijn

 • Verhoging van de zorgpremies
  De zorgpremie gaat omhoog met ongeveer €10,- per maand. Een basispakket kost daardoor gemiddeld €137,-. De precieze bedragen hiervan zijn nog niet bekend omdat het kabinet de uiteindelijke premies niet bepaalt; dit doen zorgverzekeraars zelf. In november dit jaar worden de nieuwe polissen bekend. Je kunt dan ook bepalen of je over wilt stappen naar een andere zorgverzekeraar. Tot en met 31 december 2022 kun je jouw huidige zorgverzekering stop zetten. Je hebt dan tot en met 31 januari 2023 de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.
 • Verhoging van de zorgtoeslag
  Met het ophogen van de zorgpremie, is gelukkig ook bepaald dat de zorgtoeslag omhoog gaat. Dit is bedoeld om de lagere inkomens te helpen met het betalen van de zorgpremie en het eigen risico. De zorgtoeslag stijgt met ongeveer €43,- per maand. De maximale zorgtoeslag, welke nu overigens nog niet definitief is omdat de zorgpremies nog niet bekend zijn, zal dan €154,- bedragen.
 • Afschaffing van de collectiviteitskorting
  Domus Magnus biedt een collectiviteitskorting op zorgverzekeringen van 5% op de basisverzekering en aanvullende verzekeringen. Helaas stopt dit per 1 januari 2023. Het kabinet wil de zorg toegankelijk houden voor iedereen. Om die reden wordt de collectiviteitskorting afgeschaft. Met het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen wordt gewerkt aan een omslag in de organisatie van de ondersteuning en zorg voor ouderen.

Wonen

 • Energie krijgt een prijsplafond
  Maar wat houdt zo een prijsplafond in? Per 1 november 2022 wordt de energierekening verlaagd. Op 1 januari 2023 zal een prijsplafond intreden. Het is op dit moment nog niet zeker op welk bedrag de prijs wordt vastgezet. Er wordt gedacht aan een prijs van €1,50 voor één kuub (m3) gas en €0,70 per kWh elektriciteit (inclusief overheidsheffingen). De lage prijs geldt voor de eerste 1.200 kuub gas en de eerste 2400 kWh stroom. Wie meer verbruikt, betaalt de volle prijs voor de gebruikte energie boven het prijsplafond. Voor kwetsbare huishoudens komt er een energietoeslag van €1.300,-. Wil jij weten of jij hier recht op hebt? Check dit dan via deze link.
 • Verhoging van de huurtoeslag
  Lagere inkomens met recht op huurtoeslag krijgen vanaf 1 januari 2023 €16,94 per maand erbij.
 • Afschaffing van de ‘jubelton’
  Met de hoop op het afkoelen van de oververhitte huizenmarkt, heeft het kabinet besloten de zogenoemde ‘jubelton’ af te schaffen. Het is vanaf 2023 niet meer mogelijk om belastingvrij meer dan €106.671,- te schenken aan iemand tussen de 18 en 40 jaar. Dit geld mocht alleen gebruikt worden voor de aanschaf van een eigen woning.

Werk en inkomen

 • Verhoging van het minimumloon
  Het minimumloon gaat per 1 januari 2023 met 10% omhoog.
 • Verlaging van de inkomstenbelasting
  Goed nieuws! Tot een inkomen van €73.071,- per jaar betaal je vanaf 1 januari 2023 minder belasting in Box 1. Het belastingtarief in de eerste schijf gaat omlaag met 0,11% (van 37,07% naar 36,96%). Daarnaast stijgt de arbeidskorting. Deze maatregelen zorgen ervoor dat werkenden netto meer over zullen houden. Dit kan tot ruim €500,- per persoon per jaar zijn.
 • Verhoging van het kindgebonden budget
  Ouders met kinderen krijgen volgend jaar een hoger kindgebonden budget. Het bedrag voor het derde kind gaat omhoog. Dit wordt dan gelijk aan het bedrag voor het tweede kind. Daarnaast krijgen alleenstaande ouders ook nog een extraatje. Dit bedrag is echter nog niet bekend.
 • Onbelaste reiskostenvergoeding wordt verhoogd
  Belastingvrij vergoeden van gemaakte werkkilometers gaat van €0,19 per kilometer naar €0,21 per kilometer in 2023 en €0,22 in 2024.
 • Afbouw zelfstandigenaftrek
  De zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd. Het kabinet wil daarmee het verschil tussen zelfstandigen en werknemers verder verkleinen.
 • Basisbeurs studenten gaat omhoog
  Uitwonende studenten krijgen in 2023 €165 extra per maand.

Pensioen

 • AOW gaat omhoog
  Gepensioneerden gaan er volgend jaar iets op vooruit. Omdat de AOW gekoppeld is aan het minimumloon, stijgt deze volgend jaar met 10%. Ditzelfde geldt voor de bijstand.
 • Nieuwe wetgeving pensioenen
  Een nieuw pensioenstelsel is in de maak. Hier krijgt iedereen mee te maken: medewerkers hun pensioen verandert en werkgevers moeten de regelingen anders maken. De nieuwe wet zal in werking treden vanaf 1 januari 2023 en werkgevers hebben de tijd tot 2027 om alles uit te werken. Hoe dit nieuwe pensioenstelsel er precies uit zal zien is nog niet bekend.

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.