Geschiedenis van Huis Peking: van exotische attractie tot stijlvolle zorgresidentie

Het kleinschalige luxueuze woonzorglocatie Holland biedt de mogelijkheid van dagbesteding, tijdelijk wonen in het zorghotel, of permanent en geheel verzorgd wonen. Naast 24/7 professionele zorg in een huiselijke omgeving biedt zorgresidentie Holland gezellige activiteiten. Een concert, warm contact met de medewerkers, het draagt allemaal bij aan het gevoel van welzijn in Holland. Onze keuken voorziet in heerlijke maaltijden voor ouderen, bereid met verse en lokale producten. Uiteraard wordt er rekening gehouden met (medische) dieetwensen. Daarnaast is er aan het eind van de middag een gezellige borrel met een lekker hapje en drankje. Verzorgd wonen met het gevoel van thuis, dat is welzijn in zorgresidentie Holland. Zorgresidentie Holland ligt in een monumentale villawijk van het groene Baarn, grenzend aan zowel wandel- als winkelgebied.

Het landhuis in Chinese stijl heeft een koninklijke geschiedenis. Lees hieronder meer over deze bijzonder geschiedenis.

1791 - Reinhard Scheerenberg

In 1791 bouwt de rijke Amsterdamse koopman Reinhard Scheerenberg villa Peking, met daarbij diverse tuinen en bijgebouwen. Scheerenberg laat grote hoeveelheden exotisch bouwmateriaal overkomen uit China om een zo natuurgetrouwe Chinese villa te realiseren. Het was Scheerenbergs hobby om gebouwen aan te kopen en te bouwen; de villa in Baarn was één van zijn paradepaardjes.

1808 - van Napoleon naar Willem II

Scheerenberg verliest echter door familieomstandigheden zijn fortuin en is in 1808 genoodzaakt zijn bijzondere bezit te verkopen. Koning Lodewijk Napoleon heeft wel interesse in het landgoed. Hij is de jongere broer van de bekende Franse keizer en leidt begin negentiende eeuw het Koninkrijk Holland. Hij koopt huis Peking in 1808 voor 60.000 gulden over van Scheerenberg.

1833 - Willem II

Vijfentwintig jaar later, komt de villa in het bezit van de koninklijke familie. De prins van Oranje, de latere koning Willem II, koopt het Huis Peking. Een begin van een lange traditie waarin de wegen van huis Peking en die van de koninklijke familie elkaar regelmatig zullen kruisen.

19e eeuw - Koninklijke bewoners

Verschillende leden van de koninklijke familie bewonen vanaf halverwege de negentiende eeuw Huis Peking in Baarn. Zo woonde de vrouw van Willem II, Anna Paulowna er, en hun dochter, prinses der Nederlanderland Sophie von Sachsen-Weimar.

1890 - Verbouwing

Als uiteindelijk de burgemeester van Baarn, Binnert Philip de Beaufort, zijn intrek neemt in de Chinese villa, vindt er in 1890 een ingrijpende verbouwing plaats. Een gedeelte van het huis wordt gesloopt om vervolgens de nieuwe villa in neorenaissance-stijl er letterlijk omheen te bouwen. Na een eeuw komt er einde aan het exotische Peking dat zovelen heeft verbaasd en door zovelen is bewonderd. Het huidige strakke herenhuis staat in groot contrast met de vroegere Chinese villa, hoewel in het pand nog de nodige verwijzingen bestaan naar het oude pand.

1914 - Tuinfeest met koningin Emma

De Beauforts hadden een warme band met de koninklijke familie. Koningin-moeder Emma kwam hier met de jonge Wilhelmina vaak over de vloer. Een krantenbericht van juli 1914 maakt melding van een zomers tuinfeest in huize Peking waarbij koningin Emma vanaf het balkon geniet van de liederen die de ‘Koninklijke Vereniging ,,Het Neederlandse Lied”’ aldaar ten gehore brengt. De tuin van huis Peking is door de jaren heen vaker het decor voor feesten en partijen, net als het monumentale koetshuis, gelegen achterin de tuin. De eigenaar van dit huis, een Amsterdamse reder, onderhoud goede relaties met de Oranjes. De kinderen van de reder studeren in de jaren 1960 samen met de dochters van Juliana en Bernhard, en de feesten in het koetshuis worden regelmatig bezocht door koninklijke gasten.

1948 - Hoofdkantoor Belastingdienst

Tot en met de Tweede Wereldoorlog staat huis Peking vaak leeg. De Duitse familie aan wie het pand ondertussen toebehoort, laat zich maar zelden zien. Het pand verkeert in niet zo’n beste staat en is toe aan een vaste bewoner. Die vaste bewoner komt in de vorm van de Belastingdienst, die vanaf 1948 hun hoofdkantoor vestigt in het monumentale pand. Het is de eerste keer dat het pand een werkfunctie bekleedt in plaats van een woonfunctie.

1938 - Prinsessenbomen

De Belastingdienst knapt het pand op in klassieke stijl. Het aanpalende gebouw ‘Holland’, dat aanvankelijk werd gebouwd als onderkomen voor bedienend personeel van Peking, wordt in de verbouwing verbonden aan de villa zodat het één groot pand wordt. Omdat het Rijk zich bewust is van de koninklijke aandacht voor Huis Peking door de jaren heen, besluiten ze die aandacht te eren door vier grote beukenbomen in de voortuin te plaatsen, voor elke prinses één. De bomen worden ook wel de prinsessenbomen genoemd. Voor iedere boom ligt een stoeptegel met de namen van Beatrix, Irene, Margriet en Christina.

2014 - Opening Zorgresidentie Holland.

Het pand behoudt de kantoorfunctie, ook als in 2003 woningcorporatie Portaal het gebouw aankoopt van de Belastingdienst. Totdat DS Verzorgd Wonen het pand in het zicht krijgt. Het bedrijf, dat particuliere opvang biedt aan ouderen met geheugenproblemen, is altijd op zoek naar unieke woon-zorglocaties. Het Huis Peking biedt voor DS Verzorgd Wonen gelegenheid om op één van de mooiste plekken van Baarn een unieke voorziening voor senioren te creëren. Half september 2014 opent de Zorgresidentie Holland.

2022 - Bijzondere ontdekking

Het restauratieproces dat vooraf gaat aan het bewonen van de Zorgresidentie, is een grootse klus. Bouwhistorisch onderzoek in het kader van de restauratie, levert een bijzondere ontdekking op. Waar altijd gedacht werd dat Huis Peking bij de verbouwing in 1890 helemaal gesloopt was, blijkt nu dat grote delen van de oude Chinese villa uit 1791 nog grotendeels aanwezig zijn. Niet alleen is in het souterrain nog vrijwel in tact, ook in de huidige bel-etage is nog de gehele houten vakwerkconstructie aanwezig van de opbouw van het oude huis. Met de komst van Zorgresidentie Holland is de cirkel weer rond. Het pand zal weer zijn woonfunctie terugkrijgen. Bovendien zijn in het pand meer aanwijzingen aanwezig naar het oude Huis Peking dan altijd gedacht. Een nieuw tijdperk breekt aan voor dit bijzondere historisch gebouw in Baarn.

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.