Mariska van der Feen over kwaliteit binnen Domus Valuas

Hoofd Kwaliteit Mariska van der Feen is na haar studies Gezondheidswetenschappen en Health Care Management de zorg in gegaan en koos uiteindelijk voor de langdurige (ouderen)zorg. Mariska is sinds augustus dit jaar Hoofd Kwaliteit waarbij zij onder andere meebepaald over de strategie van kwaliteit binnen Domus Valuas.

Van Kwaliteitsadviseur naar Hoofd Kwaliteit

Mariska is na het afronden van haar studie een tijdje werkzaam geweest in een ziekenhuis. Hier kwam zij erachter dat haar hart bij de langdurige (ouderen)zorg ligt en om die reden besloot zij een overstap te maken. Inmiddels alweer drie jaar geleden startte Mariska bij Domus Valuas als Kwaliteitsadviseur. In deze rol leverde zij voor de regio West een bijdrage aan het verder ontwikkelen van een kwaliteitssysteem waarbij kwalitatief goede en veilige zorg de basis is en positief welbevinden voor de bewoners optimaal vorm krijgt. Toen de vacature Hoofd Kwaliteit open kwam te staan, leek dit voor Mariska het perfecte moment om door te groeien binnen Domus Valuas. “Ik werkte al in een ontzettend leuk team van collega’s en vond het een mooie kans om mezelf op het leidinggevende vlak verder te kunnen ontwikkelen binnen de organisatie”.

Wat betekent Kwaliteit voor Domus Valuas?

Kwaliteit is met name het luisteren naar de bewoners en inspelen op de (zorg)vraag. Daarnaast kijken we naar aanleiding van feedback van bewoners en hun naasten wat er nog beter kan binnen de organisatie”. Mariska vindt dat zorgverlening moet blijven ontwikkelen en hierbij speelt continue verbetering een grote rol. “Bij continue verbetering staat de vraag centraal hoe we dingen Beter, Anders en Slimmer kunnen organiseren. Dit bedenken we op de werkvloer samen met onze collega’s op de locaties”. Zo worden de dagen op de locaties begonnen met een dagstart waarbij er stil wordt gestaan bij de dag en de doelen. Bij deze dagstart is er van iedere discipline in elk geval een afgevaardigde aanwezig. “Deze korte lijntjes zorgen ervoor dat zaken op elkaar afgestemd kunnen worden en dat de verschillende disciplines bij elkaar betrokken blijven”.

Het belang van kwaliteit

Bij Domus Valuas wordt er geluisterd naar zowel de bewoners als de medewerker zodat we continu kunnen blijven verbeteren. “Naast het voldoen aan verplichte wettelijke vereisten, willen wij ons als organisatie onderscheiden op het gebied van kwaliteit. In een tijd waarin we nu leven spelen vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt een grote rol. Kwaliteit wordt dus steeds relevanter en het is belangrijk om ons als organisatie te blijven onderscheiden van concurrenten”.

Kwaliteit binnen Domus Valuas

Het waarborgen en verhogen van kwaliteit doen we bij Domus Valuas samen. “Het is belangrijk om vanuit de werkvloer te kijken. Zorgmedewerkers hebben hier een stem in”.  Concreet betekent dit dat er zogeheten aandachtsvelders zijn. Dit zijn medewerkers die voor een specifiek onderwerp (bijvoorbeeld medicatieveiligheid, wondzorg, wet Zorg en dwang, etc.) een trekkersrol hebben ten aanzien van andere collega’s. Medewerkers kunnen zich hier voor aanmelden en voor deze groep worden er speciale aandachtsveldersdagen georganiseerd waarbij de verbinding met elkaar wordt opgezocht. Daarnaast werken de aandachtsvelders mee aan het maken van beleid.

Voornamelijk de zorgcollega’s hebben direct te maken met Team Kwaliteit. “MIC commissies bestaande uit zorgmedewerkers kijken naar incidenten op de locatie. Hierbij wordt er gekeken hoe zaken Beter, Anders of Slimmer kunnen worden opgepakt”. Toch wordt het meedenken over beleid erg gewaardeerd. Niet alleen door zorgcollega’s, maar ook door collega’s die werkzaam zijn binnen andere disciplines. “Met elkaar zorgen we ervoor dat kwaliteit gewaarborgd blijft én verbeterd”.

Wat vind je van Domus Valuas als werkgever?

“Er is binnen Domus Valuas ontzettend veel ruimte om jezelf te ontwikkelen en dat heb ik zelf heel erg mogen ervaren. Er wordt gekeken naar jou als mens in plaats van alleen als een medewerker. De organisatie is groeiende en mede daardoor heb ik de kans gekregen om door te groeien en mezelf verder te ontwikkelen op leidinggevende vlak”.

Wil je meer weten over werken bij Domus Valuas? Bekijk hier alle actuele vacatures of neem contact op met één van onze recruiters via werkenbij@domusvaluas.nl

 

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.