Bezoekregeling woonzorglocaties Domus Magnus
Vragen en antwoorden ‘Beleid bezoekregeling Domus Magnus’
Wijzigingsdatum 22-1-2021
Op deze pagina worden de meest gestelde vragen behandeld omtrent het beleid van de bezoekregeling op de locaties van Domus Magnus. Domus Magnus houdt zich aan de veiligheidsnormen en richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarnaast vormt de ‘handreiking bezoekregeling verpleeghuizen’ (samenwerking tussen ActiZ, Alzheimer Nederland, LOC, V&VN, Verenso en Zorgthuisnl) het kader voor het beleid. Het toewerken naar de nieuwe werkelijkheid is een continue proces en vormt zich gedurende de tijd, mede door de maatschappelijke ontwikkelingen. Het wordt een flexibel document dat steeds herzien en bijgewerkt kan worden.
Dit document is opgesteld met de kennis van nu. Domus Magnus sluit aan bij wet- en regelgeving en volgt actief het landelijk beleid en doet op basis daarvan met regelmaat aanpassingen in dit document.
– Was vaak uw handen
– Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
– Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg
– Schud geen handen
– Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen
– Draag in openbare ruimtes een mondneusmasker
– Werk zoveel mogelijk thuis
– Het vermijden van grote groepen (maximaal 30 personen)
De ruimtes zijn zo ingedeeld dat bewoners 1,5 meter afstand (kunnen) houden. De locatiemanager heeft inzicht en bepaalt hoeveel bewoners in een centrale ruimte kunnen plaatsnemen.
– Alle zitplaatsen zijn zo ingericht dat bewoners 1,5 meter van elkaar afzitten. Dat geldt ook voor bankjes in de hal
– Er zijn duidelijke visuele attenties opgehangen waarop staat dat 1,5 meter onderlinge afstand in acht moet worden genomen
– Er is altijd een medewerker van Domus Magnus in de centrale ruimtes aanwezig om bewoners, bezoekers en collega’s er vriendelijk op te wijzen dat aan de 1,5 meter afstand gehouden moet worden en/of hier mensen in te begeleiden. Dit kan betekenen dat er minder tafels, banken en stoelen in de algemene ruimtes staan.
– Elke bewoner wijst twee vaste bezoekers aan
– Per dag kan de bewoner maximaal 1 vaste aangewezen bezoeker ontvangen
– Er wordt te allen tijde een mondneusmasker gedragen
– Gasten tekenen zich in bij ontvangst en laten een gezondheidsverklaring achter
– Het bezoek vindt plaats op het eigen appartement of in de daarvoor aangewezen ruimten
– De persoonlijke hygiëne maatregelen worden nageleefd
– Bezoek vindt zo veel als mogelijk plaats op anderhalve meter afstand, ook van zorgverleners en andere bewoners en er wordt enig toezicht op het bezoek gehouden
– Uiteraard dient de bezoeker vrij te zijn van klachten die kunnen duiden op COVID-19 of andere klachten
* De coördinatie en invulling blijft een lokale aangelegenheid. Indien de locatiemanager dit noodzakelijk acht, dan kan hij/ zij in samenspraak met de lokale cliëntenraad aanvullende maatregelen (zoals een tijdslot) invoeren.
Dit blijft bestaan. De fysieke ontmoetingen zijn een aanvulling op de reeds bestaande afspraken.
Pakketten en dergelijke worden bij voorkeur en waar dat kan bij een achterdeur of zijdeur afgeleverd.
– Alle maatregelen die gelden voor bezoek op locatie, gelden ook voor Domus Magnus medewerkers, passend bij de fase waarin de organisatie zich bevindt
– Medewerkers wijzen elkaar op de maatregelen en spreken elkaar hierop aan
– Er zijn nooit meer dan 2 Domus Magnus medewerkers, zijnde niet van de locatie zelf, op de locatie aanwezig
– Overleg vindt plaats in ruimtes waar geen bewoners verblijven
– De locaties blijven toegankelijk voor externen met een (para-) medische functie, zoals kwaliteitsverpleegkundigen, fysiotherapeuten en medisch geïndiceerde pedicuren. Helaas moeten wij kappers en musici de toegang tot onze locaties ontzeggen tot ten minste 9 februari. Stagiaires blijven welkom om de zorgmedewerkers en de bewoners te ondersteunen.
Onze vrijwilligers zijn sinds 11 juni weer toegestaan op onze locaties.
Op dit moment zijn huisdieren nog niet toegestaan.
– De lift mag door maximaal twee personen tegelijkertijd gebruikt worden.
Voor de lift en in de lift is een visuele attentie opgehangen waarop staat dat 1,5 meter onderlinge afstand in acht genomen moet worden en maximaal 2 personen zich tegelijkertijd in de lift mogen bevinden.
– Er is voor de lift een afbakening van 1,5 meter
– Op de vloer van de lift zijn stippen aangegeven die aangeven waar iemand kan staan met 1,5 meter afstand tot de ander
Al raden wij het tijdens de lockdown af, het is bewoners toegestaan de locatie te verlaten om bijvoorbeeld mee te gaan met familie. Echter wanneer dit gebeurt, doen wij een zeer dringend beroep op de verantwoordelijkheid van de bewoner en diens familie, om zich strikt te houden aan de landelijke maatregelen. Wanneer een bewoner van buiten terugkeert op de locatie is dit een groot risico voor medebewoners en medewerkers.
Al raden wij het tijdens de lockdown af, het is bewoners toegestaan de locatie te verlaten om bijvoorbeeld mee te gaan met familie. Echter wanneer dit gebeurt, doen wij een zeer dringend beroep op de verantwoordelijkheid van de bewoner en diens familie, om zich strikt te houden aan de landelijke maatregelen. Wanneer een bewoner van buiten terugkeert op de locatie is dit een groot risico voor medebewoners en medewerkers.
Het terughoudende beleid ten aanzien van het rondleiden van geïnteresseerden blijft ongewijzigd. Daar waar urgentie is of wij een rol kunnen spelen in de doorstroom vanuit het ziekenhuis, is een rondleiding mogelijk. Rondleidingen zijn daarnaast alleen mogelijk op locaties met beschikbaarheid.
Om kwetsbare mensen te beschermen en verspreiding van corona in de maatschappij te voorkomen dienen wij voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Om het risico op eventuele besmetting bij het inhuizen van nieuwe bewoners zo klein mogelijk te houden, heeft Domus Magnus hier een richtlijn voor opgesteld.
Potentiele bewoners of tijdelijke inhuizingen hebben een test op COVID-19 virus ondergaan en deze is negatief waarna inhuizing kan plaatsvinden. De locatiemanager overlegt met de specialist ouderengeneeskunde (SO) over inhuizing. De SO overlegt voor inhuizing met de huisarts of doorverwijzende instantie over het testbeleid.
– Een bewoner wordt altijd getest
– Testen vindt plaats door de huisarts of Domus Magnus zelf vóór inhuizing
– Bij een positieve testuitslag, kan de bewoner pas inhuizen nadat deze 14 dagen klachtenvrij is
– Bij een negatieve testuitslag, kan de bewoner inhuizen zonder verdere maatregelen (mits de locatie corona-vrij is).
– Domus Magnus vraagt om de testuitslag vanuit de betreffende instelling, mocht dat écht onmogelijk zijn dan regelt Domus Magnus zelf een test
– Bij een negatieve testuitslag, kan de bewoner inhuizen
– Bij een positieve testuitslag, kan de bewoner niet inhuizen. De bewoner kan inhuizen nadat deze 14 dagen klachtenvrij is.
– Alle geplande concerten moeten gecanceld worden en zijn niet toegestaan tot ten minste 9 februari 2021.
– Activiteiten vinden in kleine groepen plaats. Dat betekent dat grote activiteiten, zoals het kerstdiner of de jaarlijkse barbecue in shifts plaatsvinden.
– De ruimtes zijn zo ingericht dat 1,5 meter afstand gegarandeerd is; stoelen staan minimaal 1,5 meter van elkaar vandaan.
– Bij groepsactiviteiten wordt rekening gehouden dat materialen niet van hand tot hand gaan (denk aan een bal bij sporten, verftubes bij schilderen).
Uitzonderingen op het beleid kunnen alleen met goedkeuring van de locatiemanager plaatsvinden. In geval van een verschil van mening is het aan het CBT (crisisbeleidsteam) om in afstemming met de locatiemanager de uiteindelijke beslissing te nemen.
Hoe word ik geïnformeerd over verdere versoepelingen of veranderingen?
De contactpersonen worden duidelijk en schriftelijk geïnformeerd over zaken die vanwege de corona maatregelen anders gaan. Deze webpagina wordt bijgewerkt indien er verdere besluiten vallen over versoepelingen of veranderingen.
Domus Magnus begrijpt dat veel familieleden vragen hebben hoe het de bewoner vergaat. Het telefoonverkeer richting de locaties is dan ook flink toegenomen. Zodoende verzoeken wij u om namens één vaste contactpersoon per bewoner het contact te onderhouden met de woonzorglocatie. Deze contactpersoon kan de informatie dan vervolgens delen met verdere familieleden en dierbaren. Op die manier kunnende (zorg)medewerkers zich zoveel mogelijk bezig houden met de zorg voor onze bewoners.
Heeft u vragen naar aanleiding van de inhoud van deze factsheet, neemt u dan gerust contact op met de locatiemanager van uw locatie of met het hoofdkantoor (085-0645910).
Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen? Vult u dan hiernaast uw gegevens in.